Atopik dermatiti
yakından tanıyın

Egzamanın en yaygın şekli olan atopik dermatitin (AD), bir cilt hastalığından öte çok daha karmaşık bir durum olduğunu biliyoruz.1,2 

Bağışıklık sistemimiz ve genetik faktörler, çevresel tetikleyicilerle etkileşime girer. Bu da aslında, altta yatan nedenin çok daha derinde olduğunu gösterir.1

Atopik dermatitin belirtileri nelerdir?

Atopik dermatit hastalığı, ciltte sürekli kaşıntıya yol açar: 

Yoğunluğu değişir
Şiddeti değişir
Kısır bir "kaşıntı-kaşıma döngüsü"nü tetikler

Ara sıra beliren görünür belirtilerlar aşağıdakileri
içerir: 3,4,5,6

• Kızarmış ve kuru bir cilt 
• Çatlamış cilt
• Pul pul dökülme
• Kabarma ve soyulma 
• Kanama 

Atopik dermatit farklı birçok sağlık sorununa neden olabilir: 3-4

• Anksiyete
• Depresyon
• Güvensizlik
• Konsantrasyon eksikliği

Doktorunuzla tekrar görüşün

Atopik dermatitin belirtilerini anlayarak, hastalığın günlük hayatınız üzerindeki etkisini doktorunuza daha kolay anlatabilirsiniz. Doktorunuzla tekrar görüşmenin vakti gelmiş olabilir.

Atopik dermatitin sizi nasıl etkilediğini anlayın

Atopik dermatit ile yaşamaya alışmış olabilirsiniz ama bununla yaşamak zorunda değilsiniz. Şimdi yeni bir yol deneyebilirsiniz.

Bu anket, atopik dermatitin günlük yaşantınız üzerindeki etkisini anlamanıza yardımcı olacaktır.  

Atopik dermatitin, günlük yaşamınızı nasıl etkilediğini öğrenin.

Atopik dermatit hakkında doğru bilinen yanlışlar 

Atopik dermatit (AD) ve egzama sıklıkla birbirinin yerine kullanılır ancak aynı şey değildir. Egzama, benzer semptomlar gösteren birçok cilt hastalığını kapsayan genel bir terimdir. Egzamanın en yaygın şekli olan atopik dermatit (AD) ise yaşam kalitesini etkileyebilecek kronik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir.
Diğer yaygın egzama türleri:

· Temas dermatiti - Dışarıdan maruz kalınan tahriş edici bir maddeye karşı cildin verdiği bölgesel cilt reaksiyonudur.
· Dishidrotik dermatit - Avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve el ve ayak parmaklarının kenarlarında oluşan küçük kaşıntılı kabarcıklardır.

Atopik dermatit (AD) ile yaşamayı kabul etmek zorunda değilsiniz. Bağışıklık sisteminin önemli etkisi olduğuna yönelik bilimsel kanıtların sayısı her geçen gün artıyor. Araştırmacılar, bu rahatsızlığın daha derinde yatan nedenlerini anladıkça doktorlar da bu yeni gelişmelere alışıyor. Doktorunuzla son görüşmenizden bu yana bir süre geçtiyse, şimdi yeniden görüşme zamanı! Hastalık yönetimi seçenekleri için doktorunuzla görüşerek yeni bir yol deneyebilirsiniz.

Sanılanın aksine nemlendirici kullanmak cildinize nem kazandırmaz. Nemlendiriciler, cilt bariyeri olarak bilinen cildin en dış tabakasının korunmasına yardımcı olur ve bu da cildinizin mevcut nemini muhafaza etmesini sağlar.3 Atopik dermatit (AD) ile mücadele ederken cildinizin nemini korumak son derece önemlidir. Doktorunuz size bir nemlendirici önerebilir ve bunu belirtildiği gibi kullanmanız gerekir. Ancak reçetesiz bir nemlendirici kullanıyorsanız, aşağıdakilere dikkat etmeniz gerekmektedir:

· İçindekiler – "İçindekiler" listesini kontrol ederek alevlenmelerinizi şiddetlendirebilecek bir maddeye alerjiniz olup olmadığını anlayabilirsiniz.
· Parfümler – Cildinizi tahriş edebilecek parfüm veya boya içeren nemlendiricilerden kaçınmanız önerilir.
· Ürün testi – Ürünü kullanmadan 48 saat önce bileğinize veya dirseğinize az miktarda sürerek cildinizin o bölgesinde herhangi bir olumsuz reaksiyon olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz. Böylece, ürünün uygunluğunu kontrol etmiş olursunuz. 

Ölçülü beslenme, atopik dermatitiniz (AD) ile ilgili herhangi bir fayda sağlamayabilir. AD alevlenmelerinin yiyeceklerden kaynaklandığını düşünmek, genel bir yanılgıdır. Hastalığınız ile birlikte gıda alerjiniz de olabilir. Bu durumla başa çıkmak için belirli yiyecek gruplarından kaçınmanız gerekmeyebilir. Doktorunuza, beslenme düzeninizde herhangi bir değişikliğin gerekli olup olmadığını sorun ve verdiği önerileri uygulayın.7

Atopik dermatitin (AD) genellikle alerjik bir cilt hastalığı olduğu düşünülse de alerjilerden kaynaklandığına dair bir kanıt yoktur. Alevlenmeleri veya semptomları tetikleyen sadece alerjiler değildir.4 Günümüzde AD'nin, bağışıklık sisteminden ve cilt bariyerinin hasar görmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir.1 Alerjik tetikleyicilerden kaçınarak hastalığınızı daha kolay yönetebilir ve yaşadığınız alevlenmelerin sıklığını azaltabilirsiniz ancak bunlar hastalığınızı tamamen ortadan kaldırmaz. Alevlenmelerinizi neyin tetiklediğinden emin değilseniz doktorunuza danışabilirsiniz.

Yaşam tarzınızda değişiklik yapmak yardımcı olsa da (örneğin, satın aldığınız kıyafetlerin malzemelerine dikkat etmek) atopik dermatit (AD) ile yaşamanın en kolay yolu, bu konuda yapabilecekleriniz hakkında doktorunuzla konuşmaktır. Son birkaç yıl içerisinde, AD hastalığı ile ilgili yenilikler ortaya çıkmıştır. Doktorunuz, hastalığınızın günlük hayatınız, hedefleriniz ve tercihleriniz üzerindeki etkisini anlarsa, size daha çok yardımcı olabilir.2,3

Kaşıntınız, kesinlikle psikolojik değil. Cildinizi mümkün olduğunca az kaşımanız tavsiye edilse de bu basit bir irade meselesi değildir. Kaşıntılar son derece sinir bozucudur ve kaşınmadan durabilmek kolay değildir. Kaşıntı, iç veya dış tetikleyicilerden kaynaklanabilir. Beyin bu sinyalleri kaşıntı olarak yorumlayarak kaşınma tepkisi başlatır. Yapılan son araştırmalar, vücudunuzun bu tetikleyicilere verdiği tepkinin tamamen normal olduğunu gösteriyor. İnatçı kaşıntılar yaşıyorsanız, doktorunuzla tekrar görüşmenin zamanı gelmiş olabilir çünkü bu kaşıntılar, hastalığınızın kontrol altında olmadığını gösteriyor olabilir.

Atopik dermatit (AD), stresten kaynaklanmaz. Ancak, vücudun strese tepki verme şekli bir alevlenmeyi tetikleyebilir veya durumunuzu daha da kötüleştirebilir. Bu, daha fazla duygusal stres ve zorluk yaratarak durumunuzu kötüleştirebilir. AD'nizin stres nedeniyle kötüleştiğini düşünüyorsanız, doktorunuzla tekrar görüşmenizin zamanı gelmiş olabilir.8

Atopik dermatit (AD), zaman içinde kendi kendine kaybolmaz. Bazı kişiler, çocukluk döneminde AD'den kurtulmuş olsa da birçoğu bu hastalığı yetişkinlik döneminde de yaşamaya devam eder. Neyse ki, AD konusunda araştırmalar hızla ilerliyor. AD, bazen tekrar ortaya çıkabilir. Eğer bu durumu yaşıyorsanız, doktorunuzla tekrar görüşmenizin zamanı gelmiş olabilir.2,3

Atopik dermatit (AD) veya egzama hastasıysanız her gün duş alıp almamanız gerektiği hala bir tartışma konusudur. Bazı dermatologlar çok sık duş almanın cildi kuruttuğunu söylerken, bazıları duş almanın cildi nemlendirmeye yardımcı olduğunu öne sürüyor. Her gün duş alıyorsanız, duştan sonra nemlendirici sürmek cildinizin daha uzun süre nemli kalmasına yardımcı olabilir. Sonuç olarak, cildinize uygun sıklıkta duş almalısınız. Daha az duş almanın size iyi geldiğini veya sık duş almanın cildinizin nemli kalmasına yardımcı olduğunu görebilirsiniz. Vücudunuzu gözlemleyerek, cildinizin dış tetikleyicilere nasıl tepki verdiğini anlayabilirsiniz.

Neden yeniden doktorumla görüşmeliyim?

Atopik dermatit (AD) ile yaşamak, günlük yaşamınızın birçok yönünü etkileyebilir. Fakat doktorunuzla görüşmek, her geçen gün gelişen bilimsel yöntemler ve daha fazla yönetim seçeneğinden faydalanmak varken neden bundan mahrum kalasınız ki? Harekete geçmeye hazır mısınız?


Doktorunuzla yeniden görüşmek için ilk adımı atın ve atopik dermatitin günlük yaşamınız üzerindeki etkisini öğrenin.

Referanslar:

  1. Bruner P. M. et al. J Allergy Clin Immunol. 2017 Apr; 139(4 Suppl): S65–S76.
  2. Newsorn M, et al. 2020 Jul;80(11):1041-1052. 
  3. https://nationaleczema.org/eczema (Erişim tarihi: Haziran 2023) 
  4. EFA Atopic Eczema: Itching for Life Report. 
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273 (Erişim tarihi: Haziran 2023)
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9998-eczema (Erişim tarihi: Haziran 2023) 
  7. Sidbury et al. J Am Acad Dermatol. 2014 Dec;71(6):1218-33. 
  8. https://www.everydayhealth.com/ (Erişim tarihi: Haziran 2023)